Sunday, October 31, 2010

SMOKEY EYES~SIMPLY MAKEUP



Salam pengerat kasih syg buat semua readers yg duk silent2 bace kat blog ni and then yg ter terang2 muncolkan diri anda di paparan blog ku ini..SALAM SATU MALAYSIA SEMUA.....;D
waaaaaaa....ada gaya perdana menteri tak...mane tahu satu hari wanita nek jdik prdana menteri lakkan..and then tibe2 muka yang comot neyhh jugak yg duk bg ucapan kat TV tu..ahahaah...ade2 jela ko waheeda...

back to our topic for this entry..klo tgk tajuk tu korang dah faham la kan ap maksudnya..ke ad yg x faham2 lagi..klo x faham2 lagi habiskan baca entry kali ni..klo tak saya babab korang...nak nak?:)
ehehehhehe..utk sharing is caring kali ni, saje nk share2 dgn korang smua cara makeup
 SMOKEY EYES GAYA WAHEEDA ni..cewaahh! ko saje jekan xnak kalah waheeda oittt...!

msti before this ade jgak yg duk belek2 kat u-tube ke kan berkenaan dgn cara nak makeup mata mcmni..dan ku akui, semua yg ada di u-tube tu lagi hebat drp apa yg akn di paparkan kat blog ni nanti..dan semua makeup tools or produk yg di gunakan utk teknik makeup kali ni adalah barang2 dari MAC, ELIANTO, AVON and juga MAYBELLINE...xde la mahal pon...brg2 cap hittik cmni je la yg mampuuuu...wuuuuuu....

so ape tngu lagi...meh kita stat menconteng dinding blog ni sama2.......

STEP 1
*sapukan dan ratakan foundation kat muka yee adk2, akk2 semua..
tp sblom tu jgn lupa sapukan dulu dgn pelembap muka korang kay...


STEP 2
*lapisan pertama utk eyeshadow,gunakan warna pink lembut sperti pic di atas.
biarkan colour tu di blend dgn lmbut2 shja kat sekeliling mata..jgn terlalu terang okeyyhh..


STEP 3
*slepas tu ambil warna white, sapu dekat bhg luar ats mata sperti yg anda lihat kat pic ats ni...
yg ni pun kasi lembut2 sajoorrkk..jgn tebal2...;)


STEP 4
*yang ni plak, ambil warna grey silver2 tu, sapukan pd bhg dlm mata anda.
hasilnya sperti pic sbelah kanan anda tu..ratakan/balancekan kaler utk kedua dua belah kay.


STEP 5
*yg nie step penting jgk ni utk hasilkan smokey eyes yg santeekk.
ambil warna hitam pekat, sapu n bentukkannya dkt bhg hujung mata anda mcm pic ats yee.
ni baru nak bukak mate..ahahah..pic ats sblom ni tu dh mcm ngantuk pun ada..:P


STEP 6
*yg ni mcm la korang x kenal kan..eheheh..oleskan eyeliner pd bhg ats mata anda.
kasi nmpak pekat2 and dramatik ckit kay.


STEP 7
*lepas bhg ats mata,sapukan eyeliner pd bhg bwh mata plak.
tgk hasilnyaaa...dah jadik dramatik vs dramtis kan kan kan?:)


STEP 8
*lepas dah slesai kat bhg mata,
taburkan bedak asas kat muka anda dn kasi dia tutp smua cela2 yg x diingini.
nampak suci murni gituu, wlaupun kulit asalnya x sekata..ni tujuan bdak asas ye.


STEP 9
*haaa..yang ni pun step terpenting jgk.jgn lupa hidupkan dn tambahkan ke-Sweet-an wajah anda
dgn letakkan blusher pd bhg tulang pipi. klu blh pilih kaler2 yg pink2 ckit baru nmpak remaja :)


STEP 10
*dah nak smpai hujung dh entry ni..sbr2..keep reading..
pic sbelah kiri, sapukan lipstick yg anda rasa ssuai dgn penampilan anda pd masa itu
and 
pic sbelah kanan lak tambahkan lipgloss utk bibir yg mungil dan menawan.
jaga2 nnti ada yg di cium nanti..ehehehheheh


DONE!
*so hanya dgn 10 STEPS sahaja anda akn tampil bergaya dan yakin di khalayak ramai.
mudahkan kawan2 cara ni..klo nak cara yg lbih complicated kne tnguu nex entry lak.
utk makeup ni hnya ambil masa 15-20 minutes shja..anda pasti save dgn masa anda.
cewahhh..dah mcm iklan econsave pon ada ni..



Simply Makeup by Norwahidah Athiyyah.
SELAMAT MENCUBA KAWAN2.
*klo ada yg cuba and nak share dgn semua, sila jgn segan2 utk tinggalkan komen kay.*
*and satu lagi, klo ada yg rasa smua steps ats tu x vogue, sila kritik..kritikan anda dialu2kan.ahaahaha*


~ I LOVE YOU ~
*bling bling bling*

4 comments:

♥aMyLiAiNdAhOuSe♥ said...

wah akak! buat tutorial tu!
hehe. kulit akak mmg mabeless la! hehe
putih suci je taw! jeles ngat!

norwahidah athiyyah said...

alahai amy..puteh suci mcm tepong kang..ehehe..tq amy for ur site visit here..meh cyg cikit..muah!

jeBateja said...

ada cara2 berbedak untuk lelaki tak...? ahakz

ain said...

kazen ku cyg..i xreti la takat tgk2 je ni..i kne org wat kat dpan i baru jd reti..haha so t i nk u wat dpan i o sng2 u wat kat i je...ngee~~LIKE@!!! =)